fbpx

Aikido: Ενας Τροπος Ζωης

Το Αικίντο είναι μια αμυντική πολεμική τέχνη, μια ενασχόληση, ένα χόμπι, ένας τρόπος ζωής.

Πάνω απ΄όλα και πέραν όλων των άλλων, είναι πολύ σημαντικό να εστιάσεις στο ότι το Αικίντο είναι “δρόμος”.

Είναι μια “διαδρομή” που ακολουθώντας τη γεμίζεις εμπειρίες, αποκτάς εφόδια και δεξιότητες, ανακαλύπτεις θησαυρούς(!!!), υπάρχεις, συνυπάρχεις, προχωράς και όσο προχωράς, πλησιάζεις, γνωρίζεις τον εαυτό σου. Κι αυτός ο δρόμος πάντα πάει, πάντα θα υπάρχει να τον ακολουθείς και να τον δημιουργείς. Τέλος δεν υπάρχει, όπως δε υπάρχει και στόχος, αφού ο καθένας σιγά σιγά θέτει τους δικούς του, χωρίς περιορισμούς, χωρίς καταναγκασμούς.

Τα οφέλη που αποκομίζεις (έκτος από τα αυτονόητα των πολεμικών τεχνών στην διαχείριση και αντιμετώπιση αιφνιδιασμών και επιθέσεων), είναι αναρίθμητα. Κάποια απ’ αυτά γίνονται αντιληπτά σχετικά γρήγορα ενώ άλλα με την πάροδο του χρόνου.

Το Αικίντο, σαν το νερό, γεμίζει σιγά σιγά τα προσωπικά σου κενά.

Εύκολα και σύντομα θα αρχίσεις να παρατηρείς τα οφέλη της εξάσκησης, την ενδυνάμωση, την ελαστικότητα, την βελτίωση στην στάση και στον έλεγχο του σώματος, στα αντανακλαστικά σου, στην διαχείριση της αναπνοής σου, στον συντονισμό και την εναρμόνιση των κινήσεων.

Ωστόσο τα ιδιαίτερα στοιχεία της τέχνης μας είναι βιωματικά και θα τα ανακαλύπτεις σταδιακά. Εξασκούμενος σ’ αυτή την μη ανταγωνιστική τέχνη διανύεις ένα μονοπάτι αυτοβελτίωσης μαζί με άλλους και ταυτόχρονα μόνος, στον δικό σου ρυθμό.

Βοηθάς και βοηθιέσαι, δίνεις και παίρνεις, αλληλεπιδράς, διδάσκεις και διδάσκεσαι, εμπιστεύεσαι και σ’ εμπιστεύονται, σέβεσαι και σε σέβονται, εκτιμάς και σε εκτιμούν και έτσι αξίες όπως η συνεργασία, η ανοχή, η ανεκτικότητα, η αποδοχή και εκτίμηση του διαφορετικού θα γίνουν κτήμα σου. Με τον καιρό και ερχόμενος αντιμέτωπος με τον εαυτό σου και τις δικές σου προσωπικές δυσκολίες αποκτάς υπομονή, κατανόηση και ενσυναίσθηση. Μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις τα προβλήματα σου και όχι να τα προσπερνάς, να δέχεσαι και να απορροφάς, γιατί η αντίδραση δεν αποτελεί πάντα λύση, να ελέγχεις καλύτερα τις παρορμήσεις σου, να πειθαρχείς και να συγκεντρώνεσαι στο τώρα, να είσαι παρών κι αυτό το παρόν να είναι ό,τι πιο σημαντικό.

Σταδιακά κατανοείς καλύτερα τις ανάγκες σου, βλέπεις τα κενά και τις αδυναμίες σου, τους δισταγμούς και τους φόβους σου και είσαι σε θέση να θέτεις προτεραιότητες και να κάνεις επιλογές που σε εκφράζουν καλύτερα.

Μια πιο συνειδητή εικόνα του εαυτού μας και η αέναη προσπάθεια για σταδιακή και ουσιαστική βελτίωση , τονώνουν τελικά την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση μας.

Αποκτώντας, διατηρώντας και καλλιεργώντας τα παραπάνω χαρακτηριστικά, το πιθανότερο είναι να μην σου χρειαστεί ποτένα χρησιμοποιήσεις τις μαχητικές σου δεξιότητες!!!

Σχετικά με την διαδικασία των εξετάσεων και την μετάβαση στην επόμενη βαθμίδα, που εκ πρώτης δεν συνάδουν με την φιλοσοφία της τέχνης, δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Είναι ωστόσο μια διαδικασία μέσα απ’την οποία ωριμάζει η εικόνα για τον εαυτό μας, μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε και να διαχειριζόμαστε τους φόβους μας, να εκτειθόμαστε, να θέτουμε στόχους και να προσπαθούμε γι’ αυτούς.

Είναι κατά κύριο λόγο ένα τυπικό κίνητρο, για μια όμως ουσιαστική βελτίωση. Πάνω απ’όλα, μαθαίνουμε να το διασκεδάζουμε και να είμαστε περήφανοι για τον εαυτό μας, για ό,τι ο καθένας μας κατάφερε, γιατί ούτε η σύγκριση, ούτε ο ανταγωνισμός έχουν σημασία. Σημασία έχει σήμερα να είσαι λίγο καλύτερος από τον εαυτό σου του χθες και αύριο λίγο καλύτερος απ’τον εαυτό σου σήμερα.

Κι αν όχι και πάλι δεν έγινε τίποτα, απλά συνεχίζεις.

Ιδιαίτερα για σας μικροί μου φίλοι, από την μικρή μου εμπειρία στα παιδικά τμήματα, πόσο ευχάριστα με ξάφνιαζαν οι μικρές σας αλλαγές, μέρα με τη μέρα, βδομάδα με τη βδομάδα, μήνα με τον μήνα και πόσο εμφανή ήταν τα αποτελέσματα της εξάσκησής σας στο τέλος της περίοδου!! Τα αποτελέσματα που είναι πιο εντυπωσιακά είναι κυρίως αυτά που έχουν αντίκτυπο σε σας και τη συμπεριφορά σας.

Πηγή: Aikido Center, Αντωνία Κοσμίδη 10/2015

Ας μεινουμε
σε επαφη!