fbpx

ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ Το παιδι σας!

Κάθε παιδί έχει τη δική του μοναδική προσωπικότητα. Έτσι ακριβώς αντιμετωπίζουμε τον κάθε μαθητή μας, μοναδικά, για να καλύψουμε και να βελτιώσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του.

Κάθε παιδί ακολουθεί τον δικό του δρόμο εκμάθησης και ανάπτυξης στη τέχνη του Aikido. Εμείς το γνωρίζουμε αυτό και θα θέλαμε να το έχετε και εσείς κατά νου.

Στα παιδιά από 9 – 14 χρονών το μάθημα αποτελείται από τεχνικές του Aikidoαεροβικές ασκήσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Πέρα από τις ασκήσεις και σε συνδυασμό με αυτές, οι εκπαιδευτές δουλεύουν συστηματικά πάνω στον χαρακτήρα των παιδιών.

Η συμπεριφορά των εκπαιδευτών προς τα παιδιά είναι πάντα ήρεμηενθαρρυντική και ενισχυτική χωρίς να κάνουν έκπτωση στις βασικές αρχές σωστής συμπεριφοράς. Αυτό το επιδιώκουμε συστηματικά. Τα παιδιά καταπιάνονται με μια δραστηριότητα για να περνούν ευχάριστα και όχι για να τους φωνάζουν ή να μπαίνουν τιμωρία.

Με εκκίνηση γεγονότα που είτε γίνονται μέσα στο dojo ή είτε συμβαίνουν στο σχολείο ή μέσα στον κοινωνικό περίγυρο του κάθε παιδιού γίνονται σύντομες συζητήσεις κατά τη διάρκεια ή στο τέλος του κάθε μαθήματος. Στα παιδιά δίνεται το βήμα να μιλήσουν και να εκφραστούν. Τα παιδιά ενθαρρύνονται στο να εκφράζουν αυτό που τα απασχολεί χωρίς συστολή, γιατί απλά έτσι πρέπει να λειτουργούν. Προτρέπονται με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και στο σχολείο, στο σπίτι και παντού.

Μαθαίνουν να εκφράζουν την αλήθεια και επιβραβεύονται γι’αυτό. Κάθε διαφορετική συμπεριφορά όπως το ψέμα, η πονηριά εις βάρος των άλλων επισημαίνεται άμεσα από τους εκπαιδευτές ως μια αρνητική συμπεριφορά η οποία δεν χρειάζεται να γίνεται.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, τα παιδιά καθοδηγούνται να εκτελούν σωστά τις ασκήσεις / τεχνικές επιζητώντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα (ανάλογα πάντα με το επίπεδο του καθενός). Η έννοια της ποιότητας, μέσα από παραδείγματα και την συστηματική άσκηση, περνάει στα παιδιά και παροτρύνονται να μην κάνουν έκπτωση σε αυτή με ότι και να καταπιάνονται.

Τα παιδιά μαθαίνουν να μην είναι ανταγωνιστικά με τα άλλα παιδιά. Ενθαρρύνονται να επιζητούν την βελτίωση όχι σε σχέση με τα άλλα, αλλά με αυτό που είναι τώρα. Όπως ανέφερε και ο ιδρυτής του Aikido η μεγαλύτερη νίκη είναι η νίκη επί του εαυτού μας. Θέλουμε κάθε παιδί να βελτιώνεται σε κάθε τομέα είτε του χαρακτήρα του είτε των επιδόσεών του ώστε να αισθάνεται μέσα του ωραία και όχι να προσπαθεί να ξεπεράσει κάποιον άλλο που ίσως να είναι καλύτερος σε μια δεξιότητα ή σε κάποιο μάθημα.

Μερικές από τις ασκήσεις, όπως για παράδειγμα οι πτώσεις, φαίνονται με πρώτη ματιά δύσκολες. Μέσα από τη διαδικασία της εκπαίδευσης τα παιδιά, με τη κατάλληλη ατομική καθοδήγηση, βάζουν το μυαλό τους σε μια διεργασία ώστε το δύσκολο να το κάνουν εύκολοτο εύκολο απλό και το απλό ευχάριστο! Αυτή είναι και η βάση της μεθοδολογίας εκπαίδευσης που χρησιμοποιούμε στο Aikido center! Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα, να το αποδομούν, να το απλοποιούν και τελικά να το λύνουν. Όχι να το κουκουλώνουν! Όλη η διεργασία γίνεται στο μυαλό τους. Το κάθε παιδί στο δικό του χρόνο! Τελικά τα παιδιά αποβάλλουν σταδιακά τους φόβους τους και μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν με θάρρος τις διάφορες καταστάσεις που συναντούν στη ζωή τους!

Μαθαίνουν να εναρμονίζουν το σώμα, το μυαλό και την αναπνοή για την επίτευξη ενός στόχου. Αλήθεια, πόσοι έχετε αντιληφθεί ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα, εκπαιδεύει συστηματικά είτε μόνο το μυαλό είτε μόνο το σώμα (στο πρόγραμμα του σχολείου των παιδιών υπάρχει ξεχωριστεί ώρα για γυμναστική όπου τα παιδιά χρησιμοποιούν/γυμνάζουν το σώμα τους ; Πόσοι από εμάς που έχουμε «εκπαιδεύσει» το μυαλό μας πχ έχουμε πάει στο πανεπιστήμιο, όταν πάμε να μιλήσουμε σε μεγάλο κοινό κομπλάρουμε; Δηλαδή ενώ το μυαλό γνωρίζει τι να κάνει το σώμα αντιδρά μιας και δεν έχει εκπαιδευτεί αντίστοιχα! Τα παιδιά εξοικειώνονται στην έκθεση μπροστά στον κόσμο. Μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν με θάρρος αυτή τη δύσκολη για πολλούς κατάσταση. Οι εξετάσεις τους, στο τέλος κάθε εκπαιδευτικής περιόδου, έχουν και αυτό το νόημα.

Μαθαίνουν ότι το καλύτερο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με τη συνεργασία η οποία και επιβραβεύεται. Βοηθώντας τον συναθλητή του να βελτιωθεί αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να βελτιωθεί με τη σειρά του και ο ίδιος.

Ο κατάλογος είναι μακρύς. Ο καθένας μας ας αναλογιστεί με τι θα ήθελε να ασχοληθεί το παιδί του; Να ασχοληθεί με κάτι που μετά από 2-3 χρόνια θα το βαρεθεί; Να ασχοληθεί με κάτι επειδή συνηθίζουν να κάνουν τα παιδιά της ηλικίας τους; Να ασχοληθεί με μια δραστηριότητα ίσως επειδή είναι κοντά στο σπίτι; Ή να ασχοληθεί με κάτι που αποδεδειγμένα θα του προσφέρει ένα σωρό πλεονεκτήματα και θα το εφοδιάσει με ικανότητες και δεξιότητες να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της καθημερινότητάς του;

__________

Το Aikido center είναι ένας χώρος (dojo) στο Αιγάλεω όπου διδάσκεται η τέχνη του Aikido σε μεγάλους και παιδιά.

Οι εκπαιδευτές: Αντώνης Πανταζόπουλος 5th dan Aikikai και Μάκης Κοσμίδης 5th dan Aikikai είναι πιστοποιημένοι προπονητές αναγνωρισμένοι από την ΓΓΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες για την τέχνη του Aikido αλλά και τη λειτουργία του χώρου μας περιηγηθείτε την ιστοσελίδα μας www.aikidocenter.gr ή τη σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/aikidocentergr Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο της σχολής: +30 210 5902915.

Πηγή: Aikido Center, Αντώνης Πανταζόπουλος 10/2018, τελευταία διόρθωση 28/02/2024

Ας μεινουμε
σε επαφη!