Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
TMHMATA
ΕΓΓΡΑΦΕΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Γιατί το Aikido είναι ιδανικό για τα παιδιά και τους εφήβους;
Το Aikido είναι μια μη επιθετική πολεμική τέχνη η οποία βασίζεται στη μη βία και στην αποφυγή κάθε είδους σύγκρουσης.

Για το Aikido επιτυχής έκβαση μιας διένεξης είναι εκείνη στην οποία εξασφαλίζεται η ακεραιότητα των εμπλεκομένων. Η μη χρήση βίας αποτελεί τη βάση της φιλοσοφίας του Aikido και αυτό είναι το ζητούμενο και ο στόχος της εκπαίδευσης. Να μπορέσει δηλαδή ο ασκούμενος (έφηβος, παιδί) να αντιληφθεί ότι αντίθετα με τα πρότυπα βίας που προβάλλονται στη καθημερινότητά του το δύσκολο εγχείρημα είναι η ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών του παρουσιάζονται.

Μέσα από τη συστηματική προπόνηση, πέρα από την τέχνη του Aikido, οι νέοι μαθαίνουν:

Να συνεργάζονται μεταξύ τους

Το Aikido είναι μια συνεργατική τέχνη. Κάθε τεχνική απαιτεί κάθε φορά τη συνεργασία δύο μαθητών οι οποίοι εναλλάσσουν τους ρόλους του επιτιθέμενου και του αμυνόμενου. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης κάθε μαθητής ασκείται στις τεχνικές με όλους τους υπόλοιπους μαθητές ανεξάρτητα από την ηλικία, τον σωματότυπο και την εμπειρία πάνω στο Aikido.

Την αξία του συνανθρώπου/συναθλητή τους

Οι μαθητές αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα του συναθλητή τους τον οποίο θα πρέπει αφενός μεν να βοηθήσουν στην διαδικασία εκμάθησης των τεχνικών και αφετέρου δε να τον προστατεύσουν ώστε να ολοκληρώνονται οι τεχνικές με ασφάλεια.

Να παραμένουν ψύχραιμοι στα δύσκολα

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, μέσα από τις τεχνικές, οι μαθητές βιώνουν ξεχωριστές καταστάσεις οι οποίες πολλές φορές φέρνουν το σώμα στα όριά του. Παράλληλα ο ασκούμενος στο Aikido θα πρέπει να είναι δυναμικά χαλαρός (στο σώμα και στο μυαλό) ώστε να μπορεί να ολοκληρώσει κάθε τεχνική με ασφάλεια. Η συστηματική προπόνηση αποβάλει τον φόβο και δημιουργεί μια αίσθηση ψυχραιμίας μέσα σε ένα οποιοδήποτε περιβάλλον (π.χ. σχολείο).

Να είναι συγκεντρωμένοι

Κάθε τεχνική του Aikido αποτελείται από τη σύνθεση παραμέτρων. Από αυτές κάποιες παράμετροι είναι κοινές σε όλες τις τεχνικές (πχ να είναι χαλαροί) ενώ άλλες σχετίζονται με την κάθε τεχνική (κινησιολογία). Ο ασκούμενος μαθαίνει να συγκεντρώνεται ώστε να μπορεί να συνθέσει όλες αυτές τις παραμέτρους (διαδικασία που γίνεται σταδιακά) ώστε το αποτέλεσμα μιας τεχνικής να γίνεται με τις αρχές και τη φιλοσοφία του Aikido.

Να είναι πειθαρχημένοι και συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους

Το dojo είναι ένα χώρος όπου ο κάθε ασκούμενους μπορεί να μάθει την τέχνη του Aikido, μέσα σ' ένα ευχάριστο περιβάλλον, ακολουθώντας κανόνες οι οποίοι σχετίζονται με τη λειτουργία του χώρου, την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών. Παράλληλα κατανοεί ότι την ώρα της προπόνησης η πειθαρχία και η συγκέντρωση είναι επιβεβλημένες μιας και από τη συμπεριφορά του εξαρτάται η ασφάλεια η δική του και των συναθλητών του.

Μαθαίνουν να επιζητούν την ποιότητα σε ότι και αν κάνουν

Κάθε άσκηση και κάθε τεχνική στο Aikido είναι ένα συνεχές βιωματικό ταξίδι αυτοβελτίωσης! Ο μαθητής μέσα από την δική του προσπάθεια, την συνεργασία με τους συνασκούμενούς του και την ευγενή άμιλλα προσπαθεί να δώσει όλα τα στοιχεία ποιότητας που η τεχνική απαιτεί. Και όταν το καταφέρει τότε, κατά τη διάρκεια της τεχνικής νιώθει μια ελευθερία και μια ικανοποίηση! Είναι εκείνο ακριβώς το σημείο όπου ένας νέος κύκλος αυτοβελτίωσης ξεκινά!

"Καταφέρνοντας να υπερνικήσουν τους φόβους τους αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους και η σιγουριά για τον εαυτό τους!"

Κανόνες Συμπεριφοράς
Για την ομαλή διεξαγωγή του μαθήματος και ιδιαίτερα στο τμήμα 5 - 8 ετών θα πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι βασικοί κανόνες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

   όλοι οι μαθητές θα πρέπει να βρίσκονται στο dojo τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την έναρξη του μαθήματος

   τα παιδιά θα πρέπει να έχουν φάει 3 ώρες ενωρίτερα από την ώρα του μαθήματος ή δύο ώρες αν έχουν γευματίσει ελαφρά

   κάθε παιδί θα πρέπει να φοράει καθαρή φόρμα (aikido gi)

   τα παιδιά θα πρέπει να πλένουν τα πόδια τους πριν ανέβουν στο τατάμι

   οι γονείς θα πρέπει να έχουν φροντίσει για την τουαλέτα των μικρών παιδιών πριν την προσέλευση στο μάθημα

   οι γονείς καλό θα είναι να μην παρευρίσκονται στο dojo την ώρα του μαθήματος

   εάν αυτό δεν είναι εφικτό τότε θα πρέπει να κάθονται στους πάγκους και να μην ομιλούν.

   θα πρέπει να έχουν τα κινητά τους κλειστά

   δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να ομιλούν στα παιδιά κατά τη διάρκεια του μαθήματος