Τι μας προσφέρει το Aikido

Πολλοί, όταν ακούν τον όρο πολεμική τέχνη έρχεται στο μυαλό τους η βία, το ξύλο, η μάχη, η επικράτηση και η νίκη. Άλλοι θεωρούν ότι είναι μια ενασχόληση που αφορά μόνο τις νεώτερες ηλικίες. Και άλλοι πάλι, τραβηγμένα θεωρούν ότι, ένας χώρος άσκησης δεν είναι παρά ένας χώρος προσηλυτισμού στις ανατολίτικες θρησκείες και δόγματα!

Για το Aikido, το μόνο που μπορεί κανείς να συμφωνήσει με τα προαναφερθέντα είναι ότι είναι μια πολεμική τέχνη. Για όσους γνωρίζουν είναι μια ολότελα διαφορετική τέχνη. Είναι με πολεμική τέχνη και παράλληλα ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό σύστημα.

Είναι πολύ εντυπωσιακό σε πόσους τομείς μπορεί να επηρεάσει θετικά τον καθένα μας, η συστηματική εξάσκηση πάνω στην τέχνη του Aikido. Και ας μη ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη τέχνη είναι ένα do, ένας δρόμος δηλαδή που αν ακολουθήσει κάποιος με ειλικρίνεια θα αποκομίσει ένα σωρό οφέλη (πέρα από το πρακτικό μέρος, αυτό δηλαδή της αυτοάμυνας).

Στις επόμενες παραγράφους θα προσπαθήσουμε, μέσα από τη ματιά ενός έμπειρου αλλά ταυτόχρονα αρχάριου εκπαιδευτή να μάθουμε πως το Aikido μπορεί να βοηθήσει μας στην καθημερινή του ζωή!

 

ΜΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

το Aikido στα πρώτα στάδια αποτελεί μια ήπια γυμναστική η οποία βοηθάει, κατά κύριο λόγο, όλους εκείνους που δεν έχουν ασχοληθεί με τη γυμναστική να βάλουν το σώμα τους σε κίνηση. Οι ασκήσεις / τεχνικές κινούν όλο το σώμα ακόμα και μυικές ομάδες που δεν χρησιμοποιούνται σε βασικές δραστηριότητες στην καθημερινότητά μας.

 

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ

Οι ασκήσεις / τεχνικές στο Aikido είναι συνεργατικές, γίνονται σχεδόν πάντα σε ζευγάρια. Ο κάθε μαθητής κατά τη διάρκεια του μαθήματος θα κάνει τεχνικές με όλους τους υπόλοιπους μαθητές που βρίσκονται στο τατάμι. Μέσα από την ασκήσεις μαθαίνουμε τα όρια του σώματός μας. Μαθαίνουμε όλα τα μέλη του σώματός μας να συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε η τεχνική να ολοκληρωθεί με επιτυχία χωρίς τη χρήση μυικής δύναμης.

 

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ

Από τα πρώτα μαθήματα αρχίζουμε να κινούμε το σώμα όπως ορίζει το μυαλό μας. Όπως δηλαδή το μυαλό αντιλαμβάνεται τις οδηγίες που δίνει ο δάσκαλος. Το σώμα στην αρχή αντιστέκεται αλλά σιγά σιγά να υποτάσσεται και σύντομα μυαλό και σώμα λειτουργούν σαν ένα.Τότε το σώμα μας έχει τη μέγιστη δύναμη.

 

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΣΚΟΥΜΕΝΟ ΜΑΣ

στην αρχή όλες οι ασκήσεις / τεχνικές γίνονται σε συνεργασία με τον συνασκούμενό μας. Ο ένας βοηθάει τον άλλο ώστε και οι δύο να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Θέλουμε να συνασκούμενός μας να βελτιωθεί γιατί με αυτό τον τρόπο θα μας βοηθήσει να βελτιωθούμε και εμείς. Αργότερα δεν υπάρχει η εκ των προτέρων συμφωνία για συνεργασία. Τα σώματα εκ των πραγμάτων συνεργάζονται σε μια αυτόματη διαδικασία. Αυτή η φυσική, χωρίς ιδιοτέλεια αυτόματη συνεργασία δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση σιγουριάς τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τον συνεργάτη μας.

 

ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΜΑΣ

Κάθε κίνηση του σώματος για να γίνεται με τη μικρότερη δυνατή απώλεια ενέργειας θα πρέπει να εναρμονίζεται με την αναπονή μας. Όσο περνάει ο καιρός αυτή η εναρμόνιση της αναπνοής με την κίνηση γίνεται μια αυτόματη διαδικασία που τη χρησιμοποιούμε και στην καθημερινότητά μας. Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη είναι μια κατάσταση που βιώνουμε, αν μπορούμε να διατηρούμε την αναπνοή μας σταθερή και χαλαρή τότε και το σώμα μας θα παραμένει χαλαρό και ο νους μας το ίδιο. Αυτή είναι μια ιδεατή κατάσταση που θα μας είναι χρήσιμη σε κάθε δραστηριότητα της ζωής μας.

 

ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ

από τα πρώτα μαθήματα βλέπουμε μια αλλαγή να γίνεται στο σώμα μας.Αρχίζει το σώμα να ισιώνει και αυτό είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που σχετίζονται τόσο με τις ασκήσεις όσο και με το γεγονός ότι το σώμα και ο νους χαλαρώνουν. Δεν έχει πια λόγο το σώμα να καμπουριάζει. Δεν υπάρχουν βάρη που να το ταλαιπωρούν.

  

ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΤΟΥ

Στα πλαίσια της εξάσκησης ο ασκούμενος καλείται να εκτελέσει κινήσεις οι οποίες για τον πολύ κόσμο φαίνονται αδιανόητο να γίνουν. Κλασσικό παράδειγμα είναι οι πτώσεις που χρησιμοποιούνται στο Aikido. Με την κατάλληλη καθοδήγηση ο ασκούμενος θα καταφέρνει, αργά η γρήγορα, να ξεπεράσει τους όποιους φόβους και θα μπορεί να εκτελεί τις ασκήσεις / τεχνικές φυσιολογικά χωρίς την παραμικρή αίσθηση κινδύνου.

 

ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ

Με την πάροδο του χρόνου ο ασκούμενος αρχίζει να σιγουρεύει ότι όσο δύσκολες και να είναι οι ασκήσεις / τεχνικές το σώμα είναι δύσκολο να τραυματιστεί. Αυτό εκ των πραγμάτων οδηγεί το νου να χαλαρώνει και να μπορεί να αναλύει τις όποιες παραμέτρους κάθε τεχνικής χωρίς την αίσθηση φόβου, πίεσης ή άγχους.

  

ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ

Με βάση τις οδηγίες των δασκάλων στην αρχή, όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι τεχνικές / ασκήσεις εκτελούνται σημείο σημείο σε συνεργασία με τον συναθλητή/συνεργάτη μας. Συνειδητοποιούμε ότι για την εκτέλεση τους δεν απαιτείται μυική δύναμη αλλά απεναντίας η σωστή θέση του σώματός μας σε σχέση με το σώμα του συνεργάτη μας. Η όποια ενέργεια ασκείται στον συνεργάτη μας πρέπει προέρχεται από το βάρος του σώματός μας. Όσο μειώνεται η μυική ενέργεια τόσο αυξάνεται η ποιότητα εκτέλεσης μιας τεχνικής.

  

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΕΧΟΝΤΑΣ ΧΑΛΑΡΟ ΝΟΥ ΚΑΙ ΣΩΜΑ

Σταδιακά αυτή η κατάσταση του χαλαρού σώματος και χαλαρού νου υιοθετείται και στην καθημερινότητά μας. Έχοντας πλέον αυτή τη στάση ζωής αποβάλλουμε από πάνω μας τα εικονικά βαρίδια που κουβαλάμε και που δεν μας αφήνουν να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή που πραγματοποιείται στη ζωή μας.

 

ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΙΝ Η ΤΟ ΜΕΤΑ

Είναι λίγο πολύ γνωστό ότι ένα εμπόδιο που βάζει ο καθένας μας στην καθημερινότητά του είναι να απασχολεί το μυαλό του με πράγματα και καταστάσεις του παρελθόντος ή με ανησυχίες για καταστάσεις που αφορούν το μέλλον. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναλώνουμε τον χρόνο μας σε εικονικές φοβίες και ανησυχίες. Τις περισσότερες φορές δε όλη αυτή η διεργασία μας κάνει να ακινητοποιούμαστε και αυτό έχει σαν συνέπεια να μη μπορούμε να χαρούμε την κάθε μας στιγμή.

Στο Aikido σε κάθε τεχνική ο ασκούμενος μαθαίνει τα βασικά σημεία της κινησιολογίας. Σχεδόν αμέσως αντιλαμβάνεται ότι όταν βρίσκεται στο επόμενο σημείο  δεν έχει λογική να σκέφτεται είτε το προηγούμενο είτε το επόμενο από αυτά. Και αυτό γιατί σε κάθε σημείο της τεχνικής τα δύο σώματα απλά βρίσκονται σε ισορροπία. Χωρίς σκέψη όπως συμβαίνει και στη φύση. Φανταστείτε ένα κλαδί πάνω σε ένα δένδρο. Βρίσκεται σε αρμονία και ισορροπία σε σχέση με το δένδρο και τα υπόλοιπα κλαδιά. Έρχεται ένα πουλί και κάθεται πάνω σε αυτό. Από το βάρος του πουλιού το κλαδί θα λυγίσει. Το κλαδί και το πουλί βρίσκονται σε μια νέα κατάσταση ισορροπίας. Δεν υπάρχει το πριν αλλά ούτε και μετά. Ακουμπάμε μια σκάλα στον τοίχο. Αυτή η θέση είναι μια θέση ισορροπίας για τη σκάλα. Δεν υπάρχει πριν και μετά. Η σκάλα δεν έχει σκέψη.

Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε αυτή τη σημαντική κατάσταση τότε ο νους απελευθερώνεται από φοβίες και άγχη. Και ένας χαλαρός νους δημιουργεί ένα χαλαρό σώμα! Το Aikido μέσα από τη συνεχή εξάσκηση βοηθάει συστηματικά προς αυτή τη κατάσταση.

  

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗ ΔΙΝΟΥΜΕ ΒΑΣΗ ΣΕ ΑΝΟΥΣΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Κάθε άσκηση / τεχνική του Aikido για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να εκτελείται με απόλυτη ακρίβεια και συμμόρφωση με τους κανόνες και τη φιλοσοφία που διέπουν την τέχνη. Αν μια τεχνική φαίνεται όμορφη τότε είναι και σωστή. Και όταν συμβαίνει αυτό τότε ο ασκούμενος αισθάνεται μια εσωτερική ομορφιά αλλά και ασφάλεια για τον εαυτό του.

Κάθε τι αποκλείνει από την αρμονία κάθε τι παραπανίσιο ή διαφορετικό μπορεί να μοιάζει με τη τεχνική του Aikido αλλά στην ουσία δεν είναι.

Με τη συστηματική προπόνηση ο ασκούμενος μαθαίνει να είναι πάντα ακριβής σε αυτό που κάνει αφαιρόντας όλες εκείνες τις ενέργειες που η ελλειψη εμπειρίας, ο φόβος, η αμηχανία προσθέτουν στη κάθε τεχνική. Σταδιακά υιοθετεί αυτό τον τρόπο συμπεριφοράς και στη καθημερινή του ζωή!

  

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΙ

Αφού λοιπόν έχουμε αποβάλει τις φοβίες και τα άγχη μας, έχουμε αποβάλει τα βαρίδια που μας βασάνιζαν το μόνο που απομένει είναι σε κάθε σημείο της τεχνικής πέρα από τη δράση του σώματος που βρίσκεται σε ισορροπία με το σώμα του συνεργάτη μας να θέσουμε και το μυαλό μας να συμβάλει σε αυτή την ισορροπία. Σημείο σημείο. Κάθε φορά στο καινούργιο σημείο ισορροπίας, κοκ.

Όλες οι καταστάσεις που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας αποτελούν απλά καταστάσεις ισορροπίας με το κάθε εμπλεκόμενο μέρος. Αυτή η ισορροπία όταν γίνεται με βάση τους κανόνες τις φύσης (χαλαρό σώμα και χαλαρός νους) τότε απλά συμβαίνει. Για παράδειγμα μιλάμε με ένα συνάδελφο και είμαστε εκεί, παρόντες με όλο μας το είναι στην συνομιλία μας. Αν την ώρα που μας ομιλεί ο συνάδελφος μας εμείς σκεφτόμαστε άλλα πράγματα ή αποσπάται η προσοχή μας από άλλους ή το κινητό μας τότε αυτή η κατάσταση δεν είναι μια κατάσταση ισορροπίας. Κάνουμε προσπάθεια (βάζουμε "δύναμη") για να προσέχουμε αυτά που μας λέει, αφού παράλληλα σκεφτόμαστε άλλα πράγματα! Αν τοσο το σώμα όσο και το μυαλό μας είναι σε ισορροπία με τον συνάδελφό μας τότε δεν χρειάζεται καμμία προσπάθεια για να τον καταλαβαίνουμε. Γιατί απλά είμαστε παρόντες εκεί!

Το ίδιο συμβαίνει όταν εμείς μιλάμε και η προσοχή του συναδέλφου μας αποσπάται από διάφορα. Πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να τον κάνουμε να ακούει και να καταλαβαίνει!

 

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

 

  

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

 

  

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΛΥΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ

Το Aikido center είναι ένας χώρος (dojo) στο Αιγάλεω όπου διδάσκεται η τέχνη του Aikido σε μεγάλους και παιδιά. Οι εκπαιδευτές: Αντώνης Πανταζόπουλος 4 dan και Μάκης Κοσμίδης 4 dan είναι πιστοποιημένοι προπονητές αναγνωρισμένοι από την ΓΓΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες για την τέχνη του Aikido αλλά και τη λειτουργία του χώρου μας περιηγηθείτε την ιστοσελίδα μας www.aikidocenter.gr ή τη σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/groups/aikidocenter/ Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο της σχολής: 210 5902915.

Πηγή: Aikido Center, Αντώνης Πανταζόπουλος 09/2017

Θέλω να δοκιμάσω Δωρεάν!