ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ
ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΑ
ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Aikido: Case Study - Yokomen Uchi Kokyu Nage
Η μελέτη που επιχειρείται αφορά την εφαρμογή μιας τεχνικής χωρίς την χρήση μυϊκής δύναμης εκμεταλλευόμενοι την δυναμική του επιτιθέμενου. Στην ανάλυση που ακολουθεί η τεχνική που εφαρμόζεται από τον αμυνόμενο είναι ανεξάρτητη από τη δύναμη και τον σωματότυπο του επιτιθέμενου. Kαθ΄ όλη τη διάρκεια της τεχνικής ο nage δεν πιάνει σε κανένα σημείο τον uke.

Στη συγκεκριμένη τεχνική ο uke (αριστερά) εξελίσσει την επίθεσή Yokomen Uchi. Η περιγραφή μας ξεκινάει από τη στιγμή της πρώτης επαφής (Εικόνα 6). Ο αναγνώστης δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει ότι η τεχνική ολοκληρώνεται σε 2-3 δευτερόλεπτα και ότι οι παρακάτω εικόνες αποτελούν στιγμιότυπα κατά τη διάρκεια της τεχνικής. 

Στιγμιαία, οι δυνάμεις που ασκούνται είναι οι εξής: uke: η δύναμη από την επίθεση (κίνηση σώματος, χεριού, κτλ) αναλύεται στην ελάχιστη δύναμη επαφής (μπλε βέλος) και το υπόλοιπο της αρχικής δύναμης (κόκκινο βέλος), nage: η ελάχιστη δύναμη επαφής (μπλε βέλος). Το σημείο επαφής παραμένει στιγμιαία ακίνητο ανάμεσα στα δύο σώματα εξ' αιτίας των ίσων ελάχιστών δυνάμεων επαφής που ασκούνται (μπλε βέλη) (Εικόνα 6). 

Ο nage με την επαφή του έχει σαν κύριο στόχο να προστατεύσει το κεφάλι του (Εικόνες 5, 6). Αμέσως μετά επιθυμεί να περιστραφεί γύρω από ένα σταθερό άξονα (Εικόνα 6, άξονας με κίτρινο χρώμα) ο οποίος περνάει από το σημείο επαφής ενώ αμέσως μετά φέρνει το ελεύθερο του χέρι κάτω από την ωμοπλάτη του uke (Εικόνα 7). Τώρα πια τα σημεία επαφής είναι δύο. Και στα δύο σημεία επαφής ασκούνται και από τους δύο ρόλους οι ελάχιστες δυνάμεις επαφής.

Από αυτό το σημείο και πέρα το χέρι του nage στην πρώτη επαφή θα αρχίσει να κινείται προς τα κάτω σαν ένα σπαθί που κόβει διατηρώντας πάντα την επαφή χωρίς την οποιαδήποτε υπερβολή στη κίνηση. Επιπλέον η κίνησή του αυτή ενισχύεται και από τη δύναμη του βάρους του το οποίο κατεβαίνει προς τα κάτω (Εικόνα 9). 

Μέχρι τώρα η δυναμική του uke δεν έχει διακοπεί και αυτό σημαίνει ότι το σώμα του συνεχίζει να κινείται (ΕΙκόνες 6,7,8 κόκκινο βέλος) ενώ παράλληλα οδηγείται σε μια κατακόρυφη πορεία εξ' αιτίας των δύο επαφών. 

Καθώς το σώμα του uke οδηγείται προς τα κάτω και για να μπορέσει να κρατήσει την ισορροπία του αρχίζει και περιστρέφεται γύρω από ένα άξονα που περνάει από το κέντρο του (Εικόνα 8, άξονας με κίτρινο χρώμα). Καθώς κατεβαίνει ο κορμός ανεβαίνει το πίσω πόδι διατηρώντας την ισορροπία (ΕΙκόνες 8,9,10). Όταν ο κορμός περάσει ένα κρίσιμο σημείο (Εικόνα 10) τότε το βάρος του ολοκληρώνει την περιστροφή. Ο uke για να οδηγηθεί ομαλά στο τατάμι περιστρέφεται γύρω από ένα άξονα ο οποίος περνάει από το δεύτερο σημείο επαφής (κάτω από την ωμοπλάτη) (Εικόνα10). Το χέρι του nage που υποστηρίζει τον uke στην ωμοπλάτη λόγω του βάρους του σώματός του υποχωρεί και με αυτό τον τρόπο βοηθάει έμμεσα τον uke να ολοκληρώσει ομαλά επαφή του με το τατάμι. 

Η πτώση του uke 

Το Aikido θα πρέπει να παραμένει μια ευχάριστη δραστηριότητα ακόμη και κατά τη διάρκεια των δυναμικών πτώσεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση που μελετούμε, η πτώση του uke είναι ομαλή χωρίς δυσάρεστους κραδασμούς στο σώμα του. Ο uke μπορεί να φανταστεί το σώμα του σαν ένα τροχό με κέντρο το κέντρο βάρους του σώματός του ο οποίος περιστρέφεται (Εικόνες 7,8,9) ενώ στη πορεία κυλάει πάνω στο σημείο επαφής (ΕΙκόνες 10, 11,12). Σε κάθε σημείο αυτής της δυναμικής κίνησης προσπαθεί να διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στο κορμό και τα κάτω άκρα. Σημαντικό σημείο είναι το πόδι του uke να διατηρήσει την επαφή του με το τατάμι όσο το δυνατό περισσότερο (Εικόνα 11).

 

 

 

Πηγή: Aikido Center, Αντώνης Πανταζόπουλος 01/2012